kamu
Maliye Politikasının Uygulanması
Uzun dönemli bir politikadır. Devlet harcamalarında ve vergi sisteminde değişiklikler yapılarak uygulanan bir politikadır. Bu politikanın başarılı olabilmesi için, diğer politikalarla destelenmesi ve değişen şartlara uyum sağlaması gerekmektedir.
Bütçe ve kamu harcamalarında istikrar sağlayıcı, toplam talebi kısıcı, arzı arttırıcı yeni vergi kanunları ancak; uzun dönemde sonuç verir. Kısa dönemde ise; hazine işlemleri, dış borçlanma gibi yöntemlerle istikrar sağlanabilir.
2000 Yılı İstikrar Programı ve Bankacılık Sistemine Yönelik Düzenlemeler
2000 yılı enflasyonu düşürme ve istikrar kamu sektörü fazlası, tutarlı gelir politikası ile desteklenmiş sıkı döviz kuru taahhütleri ve yapısal reformlar olmak üzere 3 temel unsura dayanmaktadır:
- Programda öncelikli unsur enflasyonun temel nedeni olan kamu açıkları ve buna dayalı kamu kesimi borçlanma gereğini ortadan kaldırabilmesi için kamu sektörü temel fazlasının yüksek belirlenmesidir. Bu doğrultuda daha az iç borçlanmaya gidilerek faiz ödemelerinin yükünün hafifletilmesi gerekli finansmanın ise dış borçlanma ve özelleştirmeden sağlanacak gelirle karşılanması hedeflenmektedir.
S - Ş
SAKLAMA: Takası gerçekleştirilen menkul kıymetlerin organize olmuş ve kabul görmüş kuruluşlarca muhafaza edilmesidir.
SATIN ALMA: Bir şirketin başka bir şirketi satın almasıdır.
SEANS: Borsa'da işlemlerin başlaması ve bitmesi arasında geçen süredir.
SEKTÖR FONU: Fon portföyünün en az %51'ini devamlı olarak belirli bir sektörü oluşturan ortaklık menkul kıymetlerine yatırmış fonlardır.
SERBEST NAKİT AKIMI: Şirket'in bir mali/faaliyet dönemi boyunca gerçekleştirdiği faaliyetleri, yatırımları ve finansmanı sonrası elinde kalan nakit miktarını belirtir.