Emin Hattat'in iflası

Türkiye’de, bir dönem hükümet oluşumunda rol oynayan, eski bakanlardan Cavit Çağlar’ın dünürü olan ünlü işadamı Emin Hattat ile çocukları Emir, Kadir, Osman, Kemal ve Emrah Hattat’a ait Hema Dişli ve 4 grup şirketi iflas etti. Şirketler, 853 milyon YTL’lik borçla, Türkiye’nin en büyük iflasına imza attı.

İflas Masası’na alacak kaydı yaptıran 187 kişi, kurum ve kuruluş, diğer üç şirket hariç, sadece Hema Dişli’den 853 milyon YTL alacaklı olduklarını beyan etti. Bu iflas, 439 milyon YTL’lik Gümüşsuyu Halı’nın batığından daha büyük bir rakama ulaştı.

Erteleme istedi
Mahkemeye sunduğu dilekçede Emin Hattat “Alacaklıların icra baskısından kurtulursak düzlüğe çıkar borçlarımızı öderiz” dedi.

Mahkeme, dosyayı 3 kişilik bilirkişi heyetine yolladı. İyileştirme projesinin iyimser varsayımlara göre hazırlandığının belirtildiği raporlarda, “İyileştirme projeleri daha somut bilgi ve belgelere dayandırılmalıdır” denildi. Raporlarda, şirketlerin borçtan kurtulma takvimi yapmaması, yıllık ödeme miktarları için rakam vermemesi mahkemenin kararını iflastan yana kullanmasına neden oldu.

En büyük alacaklı İş Bankası
İflas Masası’na başvuran İş Bankası, 353 milyon 687 bin YTL ile en büyük alacaklı olurken, Yapı Kredi (Koçbank) 91 milyon 962 bin YTL ile ikinci sırayı aldı. Kavaklıdere Vergi Dairesi 64.6 milyon, SSK 49.8 milyon, RCT Varlık 29.9 milyon, Polatlı Vergi Dairesi 19 milyon YTL alacak kaydı yaptırdı.

İflastan önce 1 milyon $’a kiralandı
Tasfiye işlemlerine başlanması başka bir gerçeği de ortaya çıkardı. Emin Hattat ve çocukları, bu fabrikayı iflas kararından iki gün önce 26 Aralık 2006’da Aca Otomotiv şirketine aylığı 1 milyon dolardan kiraladı. Sözleşmeye göre 200 bin dolar işçilerin eskiden kalan alacak ve maaşlarına, 800 bin dolar Hattatlar’a ödeniyor.

ÇAĞLAR’IN DÜNÜRÜ
Emin Hattat’ın oğlu Emir Hattat, eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar’ın kızı Yeşim ile görkemli bir törenle evlenmişti.

Emin Hattat, çok değil 2000’li yılların başına kadar Türkiye’nin en güçlü işadamlarından biriydi. Kayserili Emin Hattat, kardeşleri Mehmet ve Ahmet Hattat ile 1973’te Çerkezköy’de Hema Hidrolik’i kurarak iş hayatına atıldı.

Emin Hattat, başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel’in en yakınındaki işadamlarındandı. 1994 ve 1999’daki krizleri atlatmayı başardı. Hattat, Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanı oldu ve onun adına demeç verecek kadar yetkin bir konuma yükseldi. 1999’da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonunda da Demirel’in danışmanı sıfatıyla etkin rol aldı. Emin Hattat’ın Cavit Çağlar’ın kızı Yeşim’le evlenen oğlu Emir’in nikâh tanığı da Demirel’di.

Yalı, köşk ve otel gitti
Emin Hattat’ı iflasa götüren süreç ise Demirel’in 2000 yılında emekliye ayrılmasıyla başladı. Önce Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı 2001 yılı vergi borçluları listesine 35 milyar lira ile girdi. Aynı yıl İş Bankası’ndan aldığı 32 trilyon liralık krediyi ödeyemedi. Borçlar katlanarak büyüdü.

Hattat borçlarına karşılık Kandilli’deki yalısını ipotek etti. Yine oğlu Kemal Hattat adına kayıtlı Bebek’teki köşk, Tarabya’da apartman dairesi, Marmaris’teki Mandalin Oteli ve arsası ipotek edildi. Ancak ipotek edilen gayrimenkullere biçilen değer, toplam borcun yüzde 25’ini karşıladı.