Kriz | Konular | Kitaplar

İflas eden havayolu şirketleri

Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık 17 yıldır yaşanan sıkıntının çözümü konusunda bugüne kadar gerek Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürlüğü, gerekse havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları Holding girişimde bulundu.

Türkiye'nin en büyük sınır kapısı İstanbul Atatürk Havalimanı, iflas eden havayolu şirketlerinin uçakları ile kaza sonrası tamir edilemeyen yolcu ve eğitim uçaklarının işgaline uğradı.
Kaza yapan tonlarca ağırlıktaki yolcu ve kargo uçaklarının mezarlığı haline gelen havalimanının yöneticileri ise 1993'ten bu yana kaldırılmayı bekleyen çelik kuşların uzaklaştırılması için çaresiz bekleyişini sürdürüyor.
Türk Hava Yolları(THY) ile özel havayollarının filolarını güçlendirmesi sonucu artan hurda uçak sayısı, havalimanında zaman zaman sıkışıklığın yaşanmasına neden oluyordu. Bu sıkışıklığın içinden çıkılamaz bir sorun haline gelmesinde en büyük etken olarak batan havayolu şirketlerinin hacizli uçakları gösteriliyor.
Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık 17 yıldır yaşanan sıkıntının çözümü konusunda bugüne kadar gerek Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürlüğü, gerekse havalimanı işletmecisi TAV Havalimanları Holding girişimde bulundu. Ancak halen devam eden davaların sonuçlanmaması yüzünden park yeri sorunu çözülemediği gibi bir de hurda uçaklar görüntü kirliliği oluşturmaya başladı.
DHMİ'nin verilerine göre Atatürk Havalimanı'nda, 'hacizli veya uçuş özelliğini yitirmiş' 20'ye yakın uçak bulunuyor. Buna ek olarak kaza yapan 15'e yakın özel uçak veya eğitim uçağı da Genel Havacılık Terminali'nin bulunduğu Batı 4 Apronu'nda bekliyor. DHMİ, hurdaya çıkan uçakların havalimanından uzaklaştırılması amacıyla şirketleri sürekli uyarıyor. Ancak, bu uyarılar özellikle devam eden davalar yüzünden sonuçsuz kalıyor. TBMM gündemine de taşınan hurda uçakların parçalanıp havalimanı dışına çıkarılması konusunda çoğu zaman gümrük mevzuatı engeli ile karşılaşılıyor. Parçalanan uçağın, bürokrasi yüzünden havalimanı dışına çıkarılması da uzun zaman alıyor.
Konuyu Ulaştırma Bakanlığı'na ileten DHMİ, öncelikle hurda uçakların parçalanması için şirketlere süre verilmesini istedi. Kurum, verilen sürede hiçbir işlem yapılmayan veya mal sahibine ulaşılamayan uçakların DHMİ tarafından kaldırılması veya icra yoluyla satışının yapılmasını talep ediyor. Seferden çekilen hacizli uçaklar, uzun yıllar havalimanının bir köşesinde bekletildiğinden tamamen hurdaya çıkıyor. Bu yüzden uçağın birçok parçası yavaş yavaş sökülerek bakımı yapıldıktan sonra diğer uçaklara monte ediliyor. Motor, iniş takımı, flap ve kanattaki hareketli parçalar gibi yüksek talep gören parçalar bakımı yapıldıktan sonra yüksek fiyata satılıyor.
Kullanılacak parça ve kabloların hurdaya çıkan uçaktan sökülmesinin ardından kesilme işlemi gerçekleştiriliyor. Plazma adı verilen özel aletle gövde ve kanatlar kesilerek uçaktaki alüminyum ortaya çıkarılıyor. Hurdacılar tarafından alınarak eritilen alüminyum daha sonra ağırlıklı olarak kapı ve çerçeve yapımında kullanılıyor.

Konular