Kriz | Konular | Kitaplar

Dünyanın en eski şirketleri

05.08.2014 - Dünyada ortalama şirket ömrü yapılan araştırmalarda 40-50 yılı buluyor. Ancak bazı şirketler var ki asırları hatta bin yılı devirmiş durumda. Bu şirketler ne ekonomik bunalımlar ne dünya savaşları gördü. Ancak birçoğu aynı yerlerde üretime devam etti. Şirketi kuran aileler tarafından yönetilmeye de devam ediyor. Haber sitesiBusiness Insider bu şirketleri derledi. Aralarından bir şirket İstanbul'da kuruldu ve hala yaşıyor. İşte halen yaşayan dünyanın en eski şirketleri ve kuruluş yılları...

Nisiyama Onsen Keiunkan
Dünyadaki en eski otel Japonya'nın Yamanashi şehrinde faaliyet gösteriyor. 705 yılından beri aralıksız hizmet vererek Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başardı.

Stiftskeller St. Peter
Avusturya'nın Salzburg kentindeki bu restoran 803 yılından beri aralıksız hizmet veriyor.

Sean's Bar
Avrupa'nın en eski barı İrlanda'nın Athlone kentinde bulunuyor.

Weihenstephan biracılık
Almanya'nın Bavyera eyaletinin en eski biracısı 2040 yılında bininci yaşını kutlamaya hazırlanıyor.

Frapin
Fransa'nın Segonzac kentindeki konyak üreticisi şirketin sahibi olan aile açıldığı tarihten beri aynı bağları kullanıyor.

The Shore Porters Society
İskoçya'nın Aberdeen kentindeki lojistik şirketi Kolomb ABD'yi keşfettiği zamanlardan beri varlığını sürdürüyor.

Beretta
Türkiye'de de tanınan silah üreticisi İtalya'nın Gardone kentinde kuruldu ve halen aynı aile tarafından yönetiliyor. Dünyanın en eski özel silah üreti

Cambridge University Press
İngiliz Cambridge Üniversitesinin yayınevi dünyanın en eski yayınvi olma özelliğini taşıyor. Isaac Newton'un klasik eseri Principia Mathematica Cambridge University Press tarafından basılmıştı.

Whitechapel Bell Foundry
İngiltere'nin Londra kentinde bulunan çan üreticisi tam 27 İngiliz kralı ve kraliçesini eskitmiş.

Bushmills
Dünyanın en eski viski damıtım evi Kuzey İrlanda'nın Antrim bölgesinde üretime devam ediyor. Marka James Jones'un ünlü romanı Ulysses'te de yerini almıştı.

Zildjian
Osmanlı döneminde İstanbul'da Avenis Zilciyan tarafından kurulan Zildjian halen ünlü müzik gruplarının kullandığı davul zillerinin üreticisi ve dünya lideri konumunda. Rolling Stones ve The Beatles gibi dünyayı sarsan grupların davulcuları Zildjian zili kullanmıştı. Şirketin tarihinden bir ilginç detay da İkinci Dünya Savaşı'nda ABD hükümetinin şirkete istisnai olarak bakır satın alma izni vermesiydi.

Gekkeikan
Japonya'nın Kyoto kentinde kurulmuş bu şirket Japonların geleneksel içkisi sakeyi 370 yıldır üretiyor.

Shirley Plantation
Amerika'nın en eski aile şirketi Kızılderili isyanlarını, Amerikan Devrimi'ni, Amerikan İç Savaşı'nı ve Büyük Bunalımı atlattı. Shirley Plantation tarım alanında faaliyet gösteriyordu.

Royal Delft
Hollanda'nın çömlek üreticisi döneminin ilk yüksek ölçekli çömlek fabrikasında Hollanda'nın Delft kentinde üretim yapıyordu.

Twinings
Londra merkezli Twinings İngiltere'deki çay kültürüne yüzyıllardır katkıda bulunuyor.

Sotheby's
Halen adını sıklıkla duyduğumuz açık artırma şirketi Sotheby's de yüzyılları aşıp günümüze geldi. Şirket kitap satıcısı Samuel Baker'ın Londra'da kitap açık artırması düzenlemesiyle start alarak dünyayı değiştirdi.

Konular