politika
Maliye Politikasının Uygulanması
Uzun dönemli bir politikadır. Devlet harcamalarında ve vergi sisteminde değişiklikler yapılarak uygulanan bir politikadır. Bu politikanın başarılı olabilmesi için, diğer politikalarla destelenmesi ve değişen şartlara uyum sağlaması gerekmektedir.
Bütçe ve kamu harcamalarında istikrar sağlayıcı, toplam talebi kısıcı, arzı arttırıcı yeni vergi kanunları ancak; uzun dönemde sonuç verir. Kısa dönemde ise; hazine işlemleri, dış borçlanma gibi yöntemlerle istikrar sağlanabilir.
Para-Kredi Politikalarının Uygulanması
Kısa dönemli bir politikadır. Ekonominin parasal yapısını etkileme, yani para hacmini değiştirerek enflasyonu önlemek için bu politika uygulanır. Para hacmi daraltılarak, kredi tavanı tespit edilir. Bankaların karşılık tutma oranları değiştirilerek para oluşturma imkanları sınırlanır.
Enflasyonun Önlenmesi
Enflasyonu, son sürat giden bir otomobile benzetirsek, nasıl ki bu otomobili bir anda durdurmak olanaksız ise enflasyonu da bir anda yok etmek mümkün değildir. Enflasyonu durdurmak veya önlemek için alınacak önlemlerin ve uygulama politikalarının bir bütün olarak ele alınması gerekir. Aksi taktirde enflasyonun ekonomi üzerindeki etkisini azaltırken, diğer taraftan daha tehlikeli dar boğazların çıkmasına sebebiyet verebiliriz.
Özel Sektörlere Güven Azaldı
Yolsuzluk ve rüşvet dünya çapında yaygın bir olgu... Dünya çapında yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleyi amaçlayan Uluslararası Şeffaflık Örgütü`nün Küresel Yolsuzluk Barometresi`ne göre özel sektöre duyulan güven azaldı.
Yolsuzluğu artıran sebep ise ekonomik kriz...
Uluslararası Şeffaflık Örgütü`nün Küresel Yolsuzluk Barometresi araştırmasına göre, dünya genelinde özel sektöre duyulan güven azaldı.
Bankacılık Krizi
Bankacılık krizi, ticari bankaların piyasa araçları üzerindeki kontrolleri kaybetmesi ya da vadesiz mevduattaki ani çekilme ile fonlarını karşılama yeteneğini kaybetmesidir. Bankacılık krizine yol açan nedenler farklılıklar göstermektedir. Bankaların sorumsuzluğu, bankacılık sisteminin zayıflığı, finansal piyasaların kırılganlığı, ülkelerin izlediği ulusal kur politikaları ve ahlaki tehlikeler bankacılık krizlerine davetiye çıkarmaktadır.