işsizlik

Türkiye’de en büyük sorun işsizlik

Uluslararası pazar araştırma şirketi Ipsos’un, dünya gayri safi yıllık hasılasının (GSYH) yüzde 75’nin oluşturulduğu aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 24 ülkeden 1000 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre, tüketiciler dünya ekonomisindeki iyileşmeyi artan iş olanaklarına göre değerlendiriyorlar.

Araştırmanın sonuçları, 2009 travmasından tüketicinin kolayca çıkamayacağını, tüketicinin harcamalarını işsizliğe endekslediğini gösteriyor.

Türkler ‘Yüzde 44 iyi’ dedi

Araştırmada ‘Ekonomik durumunuzu göz önünde bulundurduğunuzda, ülkenizdeki ekonomik durumu nasıl değerlendirirsiniz?’ sorusunu Türkiye’deki katılımcıların yüzde 44’ü çok iyi ve iyi olarak yanıtlarken, bu oranın 24 ülke ortalamasının yüzde 39 olduğu görülüyor. Global kriz sonrasında en hızlı toparlanmayı gösteren Hindistan’da bu soruya ‘çok iyi ve iyi’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 85 ile en yüksek oranı yakalarken Çin’de bu şekilde cevap verenlerin oranı yüzde 77.

Büyüme 2010'da

'Geleneksel Sektörler Buluşması'nda bu defa 'küresel kriz ve sonrası' masaya yatırıldı. Türkiye'nin krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğu görüşünde birleşen işadamları ve üst düzey yöneticiler, elektrik ve doğalgaz tüketim rakamlarının da bunu teyit ettiğini vurguladı.

Beklenen Enflasyon

Toplam talep arttığı zaman, ister talep enflasyonu sürecinde olsun, isterse maliyet enflasyonu sürecinde olsun parasal ücret hemen bu değişikliklere uyum göstermez. Ancak; ekonomik birimler, toplam talepteki artışı, dolayısıyla enflasyonu doğru bir şekilde önceden tahmin edebiliyorlarsa, parasal ücretin de buna uyum gösterecek şekilde değişmesini isteyeceklerdir.

Bu durumda enflasyonist bekleyisler, reel gelirin potansiyel gelire ve işsizlik oranının doğal işsizlik oranına eşit olmasını sağlayacaktr. (BERBEROĞLU ve diğerleri, 2001, s.432)

1979-1980 krizi

OPEC üyeleri petrol fiyatını 1979 ve 1980'de ikinci kez yüzde 150 oranında artırdı. Bu şok Türkiye'yi yoğun ekonomik kriz yaşarken yakaladı. İşsizlik oranı yüzde 20'lere yaklaştı.

Esnafın yarısı işyerini kapatıyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan`ın `Bizi teğet geçti` dediği küresel ekonomik kriz olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Krizle birlikte işsizlik oranı en yüksek seviyeye ulaşırken, iş yerlerini kapatmak zorunda kalan veya kapatmayı düşünen esnaflarda da ciddi bir artış yaşandı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan`ın `Bizi teğet geçti` dediği küresel ekonomik kriz olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Krizle birlikte işsizlik oranı en yüksek seviyeye ulaşırken, iş yerlerini kapatmak zorunda kalan veya kapatmayı düşünen esnaflarda da ciddi bir artış yaşandı.

Krizin işçilere kesilen faturası çok ağır

1 Eylül'den beri çok sayıda şirket üretime ara verme ve işçi çıkarma kararı aldı. Son olarak Grundig Elektronik 432 çalışanını işten çıkardı.

Global ekonomik krizin yurtdışı ve yurtiçi pazarlarda yarattığı durgunluk, talep daralması, sipariş iptali, stok miktarını azaltma, yeniden yapılanma çalışmaları ve diğer sebeplerle 1 Eylül'den bu yana çok sayıda şirket, çeşitli tarihler arasında üretime ara verme, ofis kapatma ve işçi çıkarma gibi kararlar aldı. 1 Eylül'den bu yana çeşitli sektörlerde işten çıkarılan kişi sayısı 3 bini aştı.

TEKNOLOJİK DEĞİŞİM

Ekonomik kriz ruh sağlığımızı bozuyor

Türkiye Psikiyatri Derneği Dış İlişkiler Sekreteri Uzman Dr. Halis Ulaş, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin, ruh sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Ulaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin, hem işverenlerde hem çalışanlarda hem de işsizlerde ruhsal problemlere yol açabileceğini söyledi.