Esnafın yarısı işyerini kapatıyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan`ın `Bizi teğet geçti` dediği küresel ekonomik kriz olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Krizle birlikte işsizlik oranı en yüksek seviyeye ulaşırken, iş yerlerini kapatmak zorunda kalan veya kapatmayı düşünen esnaflarda da ciddi bir artış yaşandı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan`ın `Bizi teğet geçti` dediği küresel ekonomik kriz olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Krizle birlikte işsizlik oranı en yüksek seviyeye ulaşırken, iş yerlerini kapatmak zorunda kalan veya kapatmayı düşünen esnaflarda da ciddi bir artış yaşandı.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan`ın `Bizi teğet geçti` dediği küresel ekonomik kriz olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Krizle birlikte işsizlik oranı en yüksek seviyeye ulaşırken, iş yerlerini kapatmak zorunda kalan veya kapatmayı düşünen esnaflarda da ciddi bir artış yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) tarafından yayınlanan verilere göre nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket ve kooperatif sayısı yüzde 24.6 azalarak, 4 bin 699`dan 3 bin 541`e düştü. 3 bin 541 şirketin 1249`u İstanbul, 385`i Ankara, 209`u İzmir`de bulunurken, 1698`i ise diğer illerde bulunmakta. Kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı da yüzde 24.2 azalarak, 4 bin 471`den 3 bin 387`ye düştü. Yine İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Biriliği`nin (İSTESOB), krize maruz kalmakla birlikte faaliyetlerini şu an için sürdüren çeşitli meslek grupları arasında yaptığı ankete katılanların yüzde 54`ü işyerini kapatma düşüncesinde. Krizin 2010`da sürmesi halinde kepenk kapatacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 68`lere ulaşıyor.

BAŞBAKAN KRİZ

HAKKINDA

BİLGİ SAHİBİ OLMALI

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Erdoğdu, TUİK ve İSTESOB`un verilerinin çok açık bir biçimde krizin etkilerini ortaya koyduğunu söyledi. Sanayi üretiminde yüzde 34`lük bir daralmanın yaşandığına işaret eden Erdoğdu, Başbakan Erdoğan`ın `Kriz bizi teğet geçecek` açıklamasını eleştirerek, `Artık kriz teğet geçecek, şuydu, buydu laflarının hiçbir esprisi kalmadı, IMF bile küresel ekonomide 2010`a ilişkin olumlu yönde bir beklenti içerisinde olmakla birlikte, Türkiye için bu beklentinin daha da geç olabileceği görüşünde` dedi. Erdoğdu, verilerin bu kadar açık olduğu bir ortamda isteyenin istediğini söylemesinin, bir değerinin olmayacağını dile getirerek, politikacıların güveni sağlamak amacıyla, belki de durumu tam olarak idrak edememelerinden kaynaklı bu tür açıklamalarda bulunduğunu aktardı. Erdoğdu, Başbakan Erdoğan`ın iktisat mezunu olması sebebiyle, içerisinde bulunan durumu ve nereye gittiği hakkında daha iyi bilgi sahibi olması gerektiğini söyledi.

`HÜKÜMETTE

BİR ÇABA YOK`

Krizin en büyük sosyal sonucunun işsizlik olduğunu ve asıl olarak bu işsizlik oranının azaltılmasının hedef alınması gerektiğini kaydeden Erdoğdu, bunun krizin görünen yüzü olan talep yetersizliğine yol açtığını, talep yetersizliğinin de işsizlikle birlikte daha da arttığına dikkat çekti. Erdoğdu, krizden kurtuluş sürecinde öncelikli olarak işsizlik artışını azaltacak bir çözüm bulma mecburiyetinin olduğunu, fakat hükümette böyle bir çabayı göremediğini ifade etti. (İstanbul/DİHA)