İngiltere resmen resesyonda

Avrupa'nın Almanya'dan sonraki en büyük ekonomisi İngiltere'nin resmen resesyona girdiği hükümet yetkilileri tarafından da kabul edildi.

1980 yılından bu yana en büyük daralmasını yaşayan İngiliz ekonomisi 2008'in son çeyreğinde yüzde 1,5 küçüldü.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre İngiltere'de ekonominin yıllık bazda küçülme oranı ise yüzde 1,8. Ülkenin, 1990'lı yıllarda yaşanan büyük ekonomik krizin ardından ilk kez resmen resesyona girdiği belirtildi.

İşsizlik zirvede
Uzmanlar, finans sektöründe başlayan ve ekonominin bütününü etkileyen krizin, işsizliği de tetiklediğini, ülkede halen 1.9 milyon kişinin işsiz olduğunu hatırlatıyor. Bu arada, uzman ekonomistlerin 2009 yılı için yaptıkları ekonomideki daralma tahmini de yüzde 2,1 olarak ilan edildi. Ülkenin resmen resesyonda olduğunun teyit edilmesinin ardından sterlin, dolar karşısında 23 yılın en düşük seviyesine inerken borsanın gösterge endeksi FTSE 100 de yüzde 1,5 gerileyerek psikolojik sınır sayılan 4000 puanın altına indi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise cuma günü BBC radyosuna yaptığı açıklamada İngiltere ekonomisindeki durgunluğun süresinin ekonomik krizle mücadelede uluslararası işbirliğinin seviyesine bağlı olduğunu söyledi. Brown, "Cephaneliğimizdeki her türlü silahla resesyonla savaşıyoruz" diye konuştu. Uzmanlara göre İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bundan sonra para politikasını daha agresif bir biçimde gevşetmesi şart. BoE, ay başında faizi 315 yıllık tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 1,5'e çekmişti.

DURGUNLUK GÖSTERGELERİ

* Ekonomi 2008'in son çeyreğinde yüzde 1,5 küçüldü
* Yıllık bazda küçülme yüzde 1,8
* İşsiz sayısı 1.9 milyon
* BoE'nin faiz oranı yüzde 1,5

* FTSE-100 endeksi 4 bin puanın altına indi
Referans
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2009 08:59