Kriz | Konular | Kitaplar

Lehman Brothers'ın iflasına giden yol

Son günlerin en çok konuşulan kurumu olan Lehman Brothers, sonunda iflasını açıkladı.
İflas başvurusunda bulunan şirket, broker-dealer biriminin ve diğer iştiraklerinin bu başvuruda yer almadığını duyurdu.

Lehman, broker-dealer birimini satmanın yollarını ararken, yatırım yönetimi bölümünün satışı için de birkaç potansiyel alıcıyla ileri derecede görüşmelere devam ediyor.

Lehman'ın mahkemeye yaptığı iflas başvurusunda yer alan bilgiye göre, şirketin 31 Mayıs itibariyle toplam aktifleri 639 milyar dolar olurken, şirketin aynı tarih itibariyle toplam borcu 613 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

İflas başvurusunda ayrıca Citigroup'un ve Bank of New York Mellon'un elinde 138 milyar dolarlık Lehman tahvili bulunduğu belirtildi.

Lehman'ın iflas başvurusunda bulunması öncesinde Bank of America Merrill Lynch'i 50 milyar dolara satın aldığını açıklamış, American Insurance Group ise Fed'den 40 milyar dolarlık köprü kredisi talep etmişti.

Lehman Brothers'ı çalışanları da terkediyor.
Dünya genelinde 25 binden fazla çalışanı bulunan Lehman'ın binaları yavaş yavaş boşalıyor. Çalışanlar kutulara doldurdukları özel eşyalarını evlerine taşırken ilginç görüntüler oluşturuyor.

Bir bakışta Lehman

* Pamuk ticaretiyle uğraşan üç Alman göçmen kurdu
* 158 yıllık firma
* 25 bin çalışan
* Asset Magazine'den 2008 En İyi Türev Ürünler ödülü
* Banker Dergisi'nden Yılın Anlaşmaları dalında iki ödül (2008)
* Businessweek 2008'e göre en iyi yönetilen 50 şirketten biri
* 600 milyar doları aşan borç
* Tarihteki en büyük iflas

PİYASALAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

ABD'nin en büyük bankalarından Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması ve ABD mali sektörüne ilişkin endişeler piyasaları olumsuz etkiliyor. Özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine sert satışlar gelirken YTL de bundan nasibini alıyor. Bankalararası işlemlerde sabah hızlı bir hareket izlenirken dolar 1.2580 YTL'ye yükseldi.

Öğleye doğru dolardaki yeni bir hareket kuru bu kez 1.26'nın üzerinne taşıdı. dolar saat 12.15 itibariyle 1.2620 YTL'den el değiştirdi. Dolar cuma kapanışta ise 1.2380 YTL düzeyindeydi.

Konular