Kriz | Konular | Kitaplar

Merrill Lynch el değiştirdi

94 yıllık geçmişe sahip, dünya genelinde 60 bin çalışana sahip Merrill Lynch el değiştirdi.
Kriz derinleşti, 94 yıllık geçmişe sahip, dünya genelinde 60 bin çalışana sahip Merrill Lynch el değiştirdi. Panik borsayı yüzde 6 aşağı çekti.

Mortgage krizi ile başlayan kredi sorununa dönen ABD’deki krizin faturası giderek ağırlaşıyor. ABD'nin en eski yatırım bankalarından Merill Lynch, geçen hafta hisselerinin yüzde 36 erimesi ardından 50 milyar dolar fiyatla ülkenin en büyük mevduat bankası Bank of America'ya satıldı.

94 yıllık geçmişe sahip Merill Lynch, dünya genelinde 60 bin çalışana sahip. Merill Lycnh'in bünyesindeki 17 bin brokerin yönettiği müşteri portföyünün büyüklüğü ise 1.6 trilyon dolara ulaşıyor. Kredi krizi nedeniyle 52 milyar dolar zarar eden Merill Lynch'in hisseleri, geçen yılbaşından bu yana yüzde 80 değer kaybetmişti.

Satın alımı gerçekleştiren Bank of America'nın CEO'su Ken Lewis, "Merill hissedarlarımız için son derece iyi bir fırsat niteliğindeydi" derken, satın almanın verdiği güçle sermaye piyasasında büyüyecekleri mesajını verdi.

Merill Lycnh yılın ilk iki yarısında 6.6 milyar dolar zarar ederken, şirket CEO'su John Thain, Temmuz ayında 31 milyar dolarlık aktif satışı yapmıştı. Uzmanlar, Merill'in yılın üçüncü çeyreğinde 6.9 milyar dolar edeceğini öngörüyordu.

Uzmanlar, satışla Merill Lynch'in Mart ayında iflasın kıyısında JP Morgan tarafından satın alınan Bear Stearns ve iflasını açıklayan Lehman Brothers'ın kaderini paylaşmaktan kurtulduğunu ifade ediyorlar.

İMKB’Yİ ÇÖKERTTİ

Türkiye'de yaklaşık 20 yıldan bu yana temsil edilen Merill Lynch, Tat Yatırım'ı satın alarak Şubat 2007'den bu yana Türkiye'de de aracılık faaliyetlerinde bulunuyor. Ve Merrill Lynch İMKB’ni lokomotif hisselerinde pozisyon taşıyor. Lehman Brothes’ten sonra Merill Lynch’in sıkıntıya girmesi söz konusu aracı kurumda pozisyon olan yatırımcıları da satışa yönelttiği belirtiliyor.
Merrill Lynch’in Türkiye ofisinde olağanüstü hal ilan edilirken Genel Müdür Kubilay Cinemre kimsenin telefonun çıkmıyor.
Merill Lynch Türkiye’deki pozisyonlarını BlackRock isimli yatırım fonu üzerinden gerçekleştiriyor. BlackRock ise İpek Matbaacılık, Koza Davetiye Global Yatırım Holding ve Doğan Grubu hisseleri başta olmak üzere borsanın büyük hisselerinde önemli miktarda pozisyon taşıyor.
Bank of America da 2 milyar dolarlık yeniden yapılandırma operasyonuna BlackRock’tan başlıyor. BlackRock yatırım şirketinde bulunan yüzde 49'luk hisse payının satılması öngörülüyor. Gelen bilgilere göre, satış konusunda henüz atılmış somut bir adım bulunmuyor. Ancak yapılan değerlendirmelerde Merrill Lynch 'in, BlackRock 'ta bulunan hisselerini satması durumunda 10 milyar dolar ek gelir sağlayabileceği ifade ediliyor.

Uzmanlar, bankanın bu satışlarla birlikte elde edeceği gelirleri kredi krizi nedeniyle 40 milyar dolara yaklaşan kayıplarını karşılayacağını belirtiyor. Merrill Lynch 'in kredi krizi nedeniyle bu yıl uğradığı kayıp daha şimdiden 6 milyar doları geçti. Bankanın önümüzdeki aylarda mevcut iştirakleriyle yeni satışlar yapabileceği belirtiliyor. Merrill Lynch 'in 4.5 milyar dolarlık satışı gerçekleştirmesi ile birlikte, Bloomberg 'in piyasa değeri 20 milyar doları geçecek. Şirketin kurucusu ünlü milyarder ve aynı zamanda New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg 'in serveti ise satışın ardından 11.5 milyar dolara ulaşacak. Yapılan hesaplamalara göre, New York Belediye Başkanı böylece dünyanın en zengin insanları sırlamasında 65'inci sıraya yükselecek.

Konular