Kriz | Konular | Kitaplar

Şahenk: Fırsatlara dikkat

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Alman İş Konseyi Başkanlığını geçen yılın sonunda devralan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Almanya Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Krone CEO’su Jürgen Föhrenbach ve Bild gazetesi Yayın Yönetmeni Kai Diekmann’ın katılımıyla İstanbul, Tarabya’da düzenlenen toplantıda yeni döneme ilişkin bilgiler verdi.

Doğan Yayın Holding CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Aclan Acar ile işadamı Cüneyd Zapsu toplantıya katılan isimler arasında yer aldı.

İşbirliğinin önemi
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kriz döneminde öneminin daha da arttığına değinilen toplantıda, Dr. Eckart Cuntz, “İki ülke olarak önemli işleri birlikte yapıyoruz. Bu dönemde birbirimizin arkasında durmalıyız” dedi.

Ferit Şahenk, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgili olarak, “Konseyin işleyişinde 5 alt komite oluşturduk. Bunlar, medya ve iletişim, AB ilişkileri ve entegrasyon, sanayi ve KOBİ’ler, finans ve bankacılık ile sosyal faaliyetler. Kriz döneminde dünyanın en büyük ihracatçısı olan Almanya ile işbirliğini her alanda geliştirmemiz büyük önem taşıyor” dedi.

Belki de en derini...
Şahenk’e global krizin iki ülke arasındaki iş ilişkilerini ne yönde etkileyeceği hatırlatıldığında, yanıt şu şekilde oldu:

“Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Dünyada cevapları hiç kimsenin bilmediği bir dönem yaşıyoruz. Pek çok kriz atlatıldı ama belki de en derini bu. Bu kriz likidite veya kredi krizi olmayı aştı. Güven krizine dönüştü. Tüketicisinden üreticisine çarkı çevirenlerin birbirine güveninin kalmadığı yerdeyiz.”

Şahenk şöyle devam etti: “Aslında dünyada şu anda para var. Hatta likidite bolluğu yaşandığı söylenen dönemden bile daha çok para var. Ama bu paralar bono ve tahvillerde duruyor. İnsanlar parayı yeniden dolaşım sokmak için fiyatların biraz daha düşmesini bekliyor.”

‘Bu kriz, fırtınadır’
Türkiye’nin krizde bankacılık sektörü olarak bakıldığında yara almamış olduğunu belirten Ferit Şahenk şöyle konuştu:

“Bu sektör Türkiye’yi belli şekilde üstlenebilir, yüklenebilir. Bu dönemde Türkiye’deki yabancı bankalar iyi sınav verdi. Ama genel olarak bakıldığında her Türk işadamı, “acaba yarın ne olacak”... Bunu düşünmek zorunda. Bu yüzden fırsat olsa da bekliyor. Türklerin 5-6 ay sonra çok ilginç haberler vereceğini zannediyorum.”
Kai Diekmann de, küresel ekonomik krizin çözümü için ülkelerin ulusal koruma tedbirleri almasını eleştirerek, “Bence bunlar yanlış, çünkü koruma şemsiyeleri ile ekonomik krize karşı gelinemez. Bu kriz bir fırtınadır, şemsiye fırtınaya karşı işe yaramaz. Hatta şemsiye şimşeği çeker” dedi.

Krone’de üretim sarktı
Doğuş Grubu’yla treyler üretimi yapan Alman Krone’un CEO’su Dr. Jürgen Föhrenbach, krizin bütün faturasının bankacılara çıkarılmaması gerektiğini belirtti.
Bu arada 1.5 yıl önce Türkiye’yi de içine alan Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesine 35 milyon euro’luk yatırım yapma kararı aldıklarını hatırlatan Föhrenbach sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de bu yaz başlatmayı planladığımız üretimi kriz yüzünden 2010’a erteledik. Fabrika üzerine çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü şu anda AB’deki ihtiyaç dramatik bir şekilde çöktü. Bu yüzden Türkiye’de üretime başlamaya gerek kalmadı.”
Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 05:38

Konular