Kriz | Konular | Kitaplar

Yük taşımacılığı derin krizde

Küresel kriz nedeniyle Avrupa ülkelerinin en fazla hammadde üreten ve kullanan ülkeler olarak bilinen Ukrayna ile Rusya'ya yük taşımacılığı durma noktasına geldi.

Daha önce RO-RO seferlerinin yapıldığı Zonguldak gümrüğünde TIR şoförleri, haftalarca yük beklemek zorunda kalıyor.
RO-RO gemileri ile yük taşımacılığının yapıldığı Zonguldak Gümrüğü'nde, ekonomik kriz nedeniyle günde iki sefer yapılan Ukrayna ve Rusya'ya şimdi üç günde bir gemi seferleri düzenleniyor. 53-80 TIR taşıma kapasitesi bulunan gemiler şimdi 10-15 TIR'la seferlerini ancak gerçekleştirebiliyor.
Zonguldak Gümrüğü'nde 15 gündür yük beklediğini söyleyen Ukraynalı TIR şoförü Serhii Andriienko, "Ukrayna'da kriz nedeniyle bankalar şirketlerimize kredi vermediği için yol masraflarımızı alamıyoruz. Aynı zamanda anlaşmalı şirketlere parasını yatıramadığımız için almamız gereken yükü de aracımıza yükleyemiyoruz. Bu nedenle 15 gündür burada bekliyorum. Şirket yetkilileri sorunun salı gününe kadar çözüleceğini söyledi" diye konuştu.


Bir aydır beklediğini anlatan Ukraynalı bir başka TIR sürücüsü Volodymyr Yorzh da, Kazakistan'dan yük getirip firmaya teslim ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Oradan almam gereken yük vardı. Gelen başka bir yükü de Ukrayna'ya götürmem gerekiyordu. Zonguldak gümrüğünde bir aydır yükün gelmesini bekliyordum. Yük geldi, TIR'a yüklettik. Şimdi de Ukrayna'ya gemi seferinin olmasını bekliyorum."
Rusya ve Ukrayna'ya kalorifer ve plastik boru taşıdığını anlatan Cengiz Erkazak isimli Türk TIR şoförü ise, şunları söyledi: "Önceden gemiye girmek için sıra beklerdik. Şimdi gemiler boş kalkıyor yine gemiye binemiyoruz. Haftalar süren görüşmelerin ve beklemenin ardından yük alabildik. Sadece Zonguldak Gümrüğü'nde değil tüm ülke genelinde durum böyle. Sadece Ukrayna ve Rusya'da değil tüm Avrupa ülkelerinde aynı sıkıntı olduğundan kriz had safhaya ulaştı."


Gemi Kaptanı Abdullah Pinas da, Ukrayna ve Rusya'ya geçen yıl günde sabah ve akşam seferleri yaptıklarını belirterek "Ekonomik kriz nedeniyle şimdi iki ya da üç günde bir sefer düzenleyebiliyoruz. Ona rağmen 53 ve 80 TIR kapasiteli gemilerimiz 10-15 TIR ancak taşıyabiliyor" ifadelerini kullandı.


FORM Gümrük Şirketi Yöneticisi Cem Demir de, kargo alanında TIR'ların hep yük beklediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta Ukrayna ve Rusya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde durum aynı. Arkadaşlarımızın anlattığına göre, birçok yabancı uyruklu TIR sürücüleri, yılbaşı öncesinde araçlarını zincirleyerek piyasadan kaybolmuş. Bu kriz bizi çok kötü vurdu. Yetkililerin bir an önce gerekli önlemleri alarak önümüzü açmaları gerekiyor."
Bazı sürücüler, boş TIR'ların kasalarının kapılarını açarak TIR'ların boş olduğunu gösterdi.
iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2009 05:20


Konular