Ekonomik Kriz pazarlama departmanını parlattı.

Ekonomik krizin etkisiyle şirketler genel harcamalarında büyük bir kesintiye giderken pazarlama departmanına yapılan yatırımlar artıyor. Hatta ABD’li yönetim danışmanlık şirketi McKinsey’in yaptığı bir araştırmaya göre bu durum CEO seçimlerini bile etkileyecek kadar önemli hale gelmiş durumda. Öyle ki eskiden şirketler CEO’larının finans kökenli olmasına dikkat ederken şimdi pazarlama kökenli adaylar tercih edilmeye başlanmış.

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selime Sezgin’e göre yönetimde pazarlamacıların tercih edilmesinin nedeni, pazarlamanın; tedarik, üretim, finans, satış, iletişim, İK ve IT uygulamaları gibi tüm fonksiyonları yakından takip etmesi ve bunlar arasında etkin bir koordinasyonu sağlayabilmesinde yatıyor. Bu sayede satış yapmanın zorlaştığı kriz döneminde, üretim ayağında çalışanların gözden düşerken başarılı pazarlamacıların ayakta kalma şansı artıyor.
Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Pura, ekonomik olumsuzlukların yaşandığı dönemlerde tüm kurumların ayakta kalmaya çalıştığını söylüyor ve ekliyor: “Geçmiş krizlerde yenilikçi olan ve tüketiciye yeniliklerini anlatabilenler hasar almadı, hatta başarılarını artırdılar. Bu tip krizlerde tüketiciye ulaşmak, ona dokunmak, ilgi göstermek ve bilgilendirmek daha da önem kazanıyor. Bu işlevde de önemli rol pazarlama oyuncularının sorumluluğunda.”

Şirketlerde pazarlama departmanlarına verilen önem doğal olarak bu alanda verilen eğitimlere olan ilgiye de artırıyor. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) üyesi ve Infonet Genel Müdürü Taner Özdeş, üyelerden aldıkları verilere dayanarak ekonomik krizin pazarlama eğitimine talebi artırdığını teyit ediyor.
Pazarlama eğitimleri veren 1 - 0 Eğitim Ajansı’na da bu dönemde yapılan başvuru sayısında da önemli bir artış olmuş. Başvuru sayısının krizle birlikte iki katına çıktığını söyleyen T - Box Genel Müdürü Doğan Kaşıkçı ise konuşmacı olarak katıldığı kursta ilave iki sınıf açıldığını ifade ediyor.

Uzmanlara göre pazarlama eğitimi geniş görüşlülük, farkındalık ve strateji kazandırmasının yanı sıra birey ve kurumun yenilenmesi ve hareketlenmesini sağlıyor. Eğitim sayesinde trendleri yakından takip etme ve rakiplerin neler yaptığını öğrenmek mümkün. Farklı sektörlerden yöneticilerin konuşmacı olarak katıldığı eğitim programları, sektör körlüğünden sıyrılma imkanı sağlıyor.

Pazarlama eğitimlerin pek çok faydası olduğunu düşünen Doğan Kaşıkçı, kazanımları şöyle sıralıyor: 1- Pazarlamanın kapsamı ve işleyişi konusunda taze bilgiler kazanılıyor. 2- Özellikle yeni mezunlar, şirketlerin en önde ve en rahat işi olduğuna inandıkları bu pozisyona aday olmak amacıyla CV’lerine katkıda bulunuyor. 3- Sektörün profesyonelleriyle tanışma fırsatı veren bu eğitimler sayesinde staj veya iş bulma konusunda yardımcı oluyor. 4- Kariyer değiştirmek isteyenler ve kriz dönemini fırsat görüp pazarlamaya yönelenler için yeni seçenekler sunuyor.