Kriz | Konular | Kitaplar

Merkez Bankası enflasyondan emin

Merkez Bankası, hizmet grubu yıllık enflasyonundaki gerileme devam ederken, temel enflasyon göstergelerinin beklendiği şekilde orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası, cuma günü açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından yayımladığı "Ağustos ayı fiyat gelişmeleri" raporunda, Ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.40 artarken yıllık enflasyonun 0.75 puan yükselerek yüzde 8.33 olarak gerçekleştiği hatırlatılarak, "Bu gelişmede, Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde de belirtildiği gibi, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert yükseliş belirleyici olmuştur. Hizmet grubu yıllık enflasyonundaki gerileme devam ederken, temel enflasyon göstergeleri beklendiği şekilde orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürmüştür" denildi.

Merkez Bankası raporda, Ağustos ayında ÜFE'nin yüzde 1.15 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 9.03'e yükseldiğini hatırlatarak, "Ağustos ayı fiyat gelişmeleri tarım ve buna bağlı olarak gıda sektörüne yönelik risklere dikkat çekerken, imalat sanayi fiyatları kaynaklı baskıların görece zayıf seyretmeye devam ettiğine işaret etmiştir" dedi.

Ağustos ayında enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan "H" endeksinin yıllık artış oranı yüzde 4'e, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen "I" göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 4.22'ye geriledi.

İşlenmemiş gıda fiyatlarının Ağustos Ayı PPK Özeti'nde belirtildiği üzere üzere, taze meyve ve sebze fiyatları kaynaklı olarak belirgin oranda yükseldiği ve grup yıllık enflasyonun yüzde 18.66 olduğu belirtilen raporda, diğer alt gruplardaki ılımlı görünümün korunmasıyla, işlenmiş gıda ürünleri yıllık enflasyonundaki artışın sınırlı kaldığı, bu gelişmeler sonucunda, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonun 4.85 puan artarak yüzde 10.37 olduğu belirtildi.

Üretici fiyatlarının dayanıksız tüketim ile sermaye malları gruplarında gerilerken, diğer alt gruplarda artış kaydettiği belirtilen raporda, dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki düşüşte et ve et ürünleri imalatı fiyatlarındaki artışa karşın, işlenmiş sebze ve meyve fiyatlarının gerilemesinin belirleyici olduğu, ara malları fiyatlarındaki artışta ise temelde ana metal sanayi fiyatlarının etkisinin hissedildiği belirtildi.


Konular