Zenginler 38 bin 486 kat daha fazla kazanıyor

Dünyada 1 milyar insan günde 1 dolara geçinirken, zenginler aşırı yoksul 1 milyar insandan 38 bin 486 kat fazla gelir elde ediyor.

BM Üniversitesi Kalkınma Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2006 yılında gelir dağılımı eşitsizliğine bakıldığında servet Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesindeki Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde yoğunlaşıyor.

Bu ülkelerin dünyanın hane halkı servetinin yüzde 90'ını elinde tuttuğunu vurgulayan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Konya Şubesi Başkanı Ali Sarı, dünyada yaşayan yetişkinlerin sadece yüzde 2'sinin servetinin kalanların yüzde 50'sinden fazla olduğunu anlattı.

Dünya nüfusunun yüzde 10'unun dünya servetinin yüzde 85'ine sahip olduğunu dile getiren Sarı, dünyanın en varlıklı insanlarının yüzde 30'unun ABD, yüzde 27'sinin ise Japonya'da yaşadığını belirtti.

Yoksul ülkede toprak, zengin ülkede mücevher

Az gelişmiş ülkelerde toprak ve çiftlik mülkiyeti, gelişmiş zengin ülkelerde ise nakit ve mücevheratın önemli olduğunu ve değerli görüldüğünü vurgulayan Sarı, servet dengesizliğinin, gelişmenin önünde engel olduğunun kabul edildiğini bildirdi.

Dünyada 1 milyar insanın günde 1 dolara geçindiğini ve 824 milyon insanın kronik açlık çektiğini vurgulayan Sarı, ''Zenginler, aşırı yoksul 1 milyar insandan 38 bin 486 kat fazla gelir elde etmektedir. Çünkü yoksulların ürettiği kahve, çay, pirinç, koyun eti ve pamuk gibi ürünlerin fiyatları yüzde 2,2 oranında düşerken, bakır, çinko, nikel türünden işlenmiş ürünlerin fiyatları yüzde 32, endüstriyel ürün fiyatları ise yüzde 18,5 oranında arttı" dedi.

Sarı, "Yine 2005 yılında, tüm dünyadaki 2,8 milyar çalışanın 1,4 milyarının kazancı, kendilerini ve ailelerini günde 2 dolarlık yoksulluk sınırın üzerine çıkarmalarına yetmemektedir. Bu oran 10 yıldır değişmedi'' diye konuştu.

Türkiye'de de durum farklı değil

Türkiye nüfusunun yüzde 5'lik dilimler halinde gelir dağılımına bakıldığında ise yüzde 5'lik zengin kesim ile yüzde 5'lik yoksul kesim arasındaki gelir farkının ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayan Sarı, en zengin yüzde 5 ile en yoksul yüzde 5 arasındaki gelir farkının 2003'te 23,8, 2004'te 24,2 ve 2005 yılında 21,3 kat olduğunu söyledi.

Sarı, bu farkın 2006 yılındaki hesaplamalara göre 25 kata çıktığını bildirerek, ''2005 yılında yüzde 5'lik en düşük gelir grubu kişi başına 599 YTL gelir elde ederken, en yüksek yüzde 5'lik grup ise 12 bin 756 YTL gelir elde etmektedir. Bu durum, sosyal barışın ve toplumsal ahlakın temel dinamiklerinden birisini oluşturan gelir dağılımı adaletinin en büyük sorunlarından birisi olarak karşımızda durduğunu göstermektedir" dedi