Devlet eliyle ‘şeriat’ tahvili

Hükümet, 2003’ten beri üstünde çalıştığı, uygulamayı yürürlüğe soktu.
Hükümet, 2003’ten beri üstünde çalıştığı, ancak tepkilerden çekinerek uygulamaya sokamadığı, Türkçesi “şeriat mahkemesinden verilen senet” anlamına gelen “Sukuk” isimli İslami faizsiz borç senedini “Gelire Endeksli Senet” adıyla yürürlüğe soktu. Hazine’nin ihraç edeceği senetlerin geliri görünüşte dört KİT’in gelirine endeksli olacak. Ancak hükümet gelire bir alt sınır garantisi getirdi. Küresel kriz ortamında bu KİT’ler yeterli gelir elde edemeseler bile, yatırımcılar aynı faizli tahvillerde olduğu gibi sabit olarak TL bazında yüzde 15.68, Amerikan Doları bazında da yüzde 6.14’lük getiri sağlayacak.

Hükümet, İslami ülkelerde yaygın olarak kullanılan faizsiz borç senedi Sukuk’u Türkiye’de farklı bir isimle uygulamaya sokuyor. Sukuk, Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe lügatine göre “Şeriat mahkemesinden verilen, bir hak veya bir sahiplik gösteren resmi senet, vesika” anlamına geliyor.

İlk Cumhuriyet duyurmuştu

Cumhuriyet, 19 Haziran 2003 tarihli sayısında, hükümetin planladığı faizsiz devlet borçlanma senedi uygulamasını “İslami sermaye projesi” başlıklı haberiyle “AKP hükümetinin Arap sermayesine yönelik yeni borç enstrümanı belli oldu. Hükümet, Arap sermayesini çekmek için İslam sermaye piyasalarında yaygın olarak kullanılan ve ‘faizsiz borç senedi’ olarak adlandırılan sistemi uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor” şeklinde duyurmuştu.

Dönemin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da, aynı yılın eylül ayında yaptığı Dubai ziyaretinde hükümetin faizsiz bir borç senedi çıkaracağını “Bunun hazırlıkları Hazine’de yapılıyor. Ben Sukuk adını telaffuz etmek istemiyorum. Çünkü teknik problemler var. O nedenle biz Türkiye’ye özgü bir yatırım enstrümanını çıkaracağız” diye açıklamıştı.